top of page
Search
  • Writer's pictureLore Vanhee

Aanpassing honoraria



Sinds 1 april 2022 zijn er enkele veranderingen in het logopedisch werkveld. In deze blog wens ik u hierover te informeren.

Op 1 januari 2022 had er een nieuwe conventie met tarief €33,40 per half uur moeten ondertekend worden door de verschillende partijen rond de tafel: de logopedische beroepsvereniging VVL, de mutualiteiten, de overheid en het RIZIV. Dit gebeurde helaas niet. De beroepsvereniging kwam echter wel tot een overeenkomst met de mutualiteiten.

  • Wat is een conventie? Een conventie is een contract dat de logopedist(e) afsluit met de overheid, het RIZIV en de mutualiteiten. Dat wil zeggen dat we niet vrij zijn om de tarieven te kiezen, maar ons houden aan een tarief dat de overheid ons oplegt. Tot nu toe was ik steeds geconventioneerd.

  • Wanneer wordt er een nieuwe conventie getekend? Om de twee jaar. Een nieuwe conventie moest op 1 januari 2022 in voege treden.

Omdat de overheid nog steeds, na bijna vier maanden, beslist om het contract niet te ondertekenen, wil dit zeggen dat vanaf 1 april 2022 elke logopedist automatisch gedeconventioneerd werkt, dit totdat er verdere communicatie volgt. De logopedische beroepsvereniging heeft haar leden geadviseerd de onderhandelde honoraria te hanteren.


Concreet betekent dit voor u dat vanaf 1 mei 2022 het tarief van 33,40 euro per half uur zal gehanteerd worden. De terugbetaling blijft hetzelfde (€22,83). Je eigen bijdrage (=remgeld) stijgt naar €10,57 per half uur.

Voor personen met een verhoogde tegemoetkoming, blijft het wettelijk verplicht om het conventietarief toe te passen, namelijk €28,33. Voor hen verandert er niets.


Neem gerust contact op voor meer informatie!


22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page